מידע לעובד העצמאי
 
החוק רואה כ"עובד עצמאי" את:
bulletהעוסק במשלח יד שלא כעובד שכיר לפחות 12 שעות בשבוע, והכנסתו היא לפחות %15 מהשכר הממוצע במשק.
bulletמי שהכנסתו היא לפחות %15 מהשכר הממוצע.
bulletמי שעוסק במשלח ידו 20 שעות בשבוע לפחות.



1. חובת רישום במוסד לביטוח לאומי
א. מתי יש להירשם במוסד כעובד עצמאי?
כעובד עצמאי חלה חובה להירשם מיד במוסד, רצוי עוד לפני פתיחת העסק או התחלת העבודה במשלח היד. דבר זה חשוב מאד, כי תנאי מוקדם והכרחי לקבלת גמלת נפגעי עבודה (בכלל זה דמי פגיעה, גמלת נכות מעבודה או גמלת תלויים) הוא שבעת הפגיעה היה העוסק רשום במוסד כעובד עצמאי או שעשה את המוטל עליו כדי להירשם.

לתשומת לב: רישום באגף המע"מ ובאגף מס הכנסה אינו מהווה רישום במוסד לביטוח לאומי. חובת הרישום במוסד קודמת לחובת תשלום כלשהו.

לשם רישום במוסד כעובד עצמאי יש לפנות למחלקת הגבייה בסניף המוסד הקרוב למקום המגורים ולמלא שם טופס המכיל את כל הפרטים האישיים של המבוטח, או הגשת דין וחשבון, כלומר התובע הגיש למוסד לב"ל הודעה בכתב שממנה משתמע כי הוא עובד עצמאי בהתאם לנדרש בחוק, או, התובע שילם, בתקופה שקדמה ליום המזכה אותו בגמלה, את כל דמי הביטוח לכל ענפי הביטוח שבהם היה חייב על פי מקורות הכנסתו כעובד עצמאי. ראוי לזכור כי הרשום והתשלום במועד הם תנאים הכרחיים לזכאות לקבלת גמלה בעת פגיה בעבודה.

ב. עובדת עצמאית נשואה
אשה נשואה העוסקת במשלח ידה ועונה להגדרה "עובד עצמאי" חייבת גם היא ברישום ובתשלום דמי ביטוח בעד עצמה.

ג. חובת רישום של בני זוג העוסקים במשק חקלאי
גם בני זוג העוסקים במשק חקלאי נחשבים "עובדים עצמאיים" ומוטלת על כל אחד מהם החובה להירשם במוסד בנפרד וכן לשלם דמי ביטוח בעד עצמם. זאת גם אם הם בני זוג במשק חקלאי אחד, גם אם לכל אחד משק חקלאי נפרד וגם אם הכנסותיהם נמוכות.

ד. מבוטח שאינו עובד כשכיר ואינו עונה להגדרת "עובד עצמאי"
מבוטח כזה נקרא במוסד לביטוח לאומי "מי שאינו עובד ואינו עצמאי". אם את/ה מבוטח/ת כזה חייבים לפנות למחלקת הביטוח והגבייה בסניף המוסד הקרוב למקום המגורים לצורך קביעת המעמד בביטוח הלאומי ולצורך תשלום דמי הביטוח. אם את/ה מבוטח/ת מסוג כזה הכללים החלים עליך שונים מהכללים החלים על עובד עצמאי.

ה. מה מצבו של עובד עצמאי שלא נרשם במועד
מי שלא נרשם במועד כעובד עצמאי, לא יהיה זכאי לקבל דמי פגיעה או החזר עבור הוצאות לטיפול רפואי בגין הפגיעה, או גמלת נכות מעבודה, אם ביום הפגיעה העובד לא רשום במוסד כעובד עצמאי. שאריו של עובד עצמאי שלא נרשם במועד אינם זכאים לקצבת תלויים.

2. הבסיס לחישוב דמי ביטוח

א. מהם מקורות ההכנסות שלפיהם מחשב המוסד את דמי הביטוח
המקורות של ההכנסות שלפיהם מחושבים דמי הביטוח הם:

bulletעסק
bulletמשלח יד
bulletעבודה חקלאית

החוקר רואה כהכנסתו השנתית של עובד עצמאי את ההכנסה שהיתה לו מהמקורות הנ"ל בשנת המס שבעדה משולמים דמי הביטוח (":השנה השוטפת").

ב. לפי איזה בסיס מחשבים את דמי הביטוח
העובד העצמאי מצהיר בטופס הדין וחשבון הרב שנתי על הכנסה משוערת. סכום המקדמות החודשיות של דמי הביטוח נקבע על-פי ההכנסה הזאת או על-פי השומה האחרונה שנמצאת בידי המוסד. ההצהרה הזאת מכונה להלן "הצהרה בדבר הכנסות".
את המקדמות משלמים על-פי ההכנסה והן עשויות להשתנות לפי השינויים החלים בשכר הממוצע. השינויים האלה מבוצעים על-ידי המוסד אחת לשלושה חודשים (כל "רבעון").
עם קבלת השומה הסופית של העצמאי ממס הכנסה, מחשב המוסד מחדש את דמי הביטוח השנתיים המגיעים מן העצמאי ומיידע את העצמאי בדבר הפרשים - הן לזכותו של העובד והן לחובתו - אם יש הפרשים כאלה.
אם שולמו במשך השנה דמי פגיעה או גמלת נכות מעבודה המהווים "גמלה חוסמת", לא ייעשה חישוב מחודש של דמי הביטוח בשנה החסומה.

ג. מהי "גמלה חוסמת" ובאילו נסיבות היא חלה
"גמלה חוסמת" היא גמלה ששילם המוסד לעובד בשנה מסוימת, עקב תאונה שנגרמה לעובד בעבודה, והחוסמת את האפשרות לשינוי גובה ההכנסות שלפיהן שולמו מקדמות לפני קרות התאונה. הגמלה מחושבת על-פי המקדמות ששולמו בתכוף לפני התאונה. בשני מקרים תחול "גמלה חוסמת", שבעקבותיה אי אפשר להגדיל או להקטין את ההכנסה שעליה הצהיר העובד כעצמאי ואשר לפיה משולמת הגמלה :

* אם נגרמה לעצמאי תאונה בשנת מס מסוימת, או יותר מתאונה אחת, שבגינן אישר המוסד לביטוח לאומי דמי פגיעה לתקופה של 90 יום או יותר, שבהם נעדר העובד מהעבודה. ההיעדרות הזאת צריכה להיות מבוססת ומתועדת בתעודות רפואיות מתאימות.
* אם הפגיעה בעבודה היתה חמורה עד כדי כך שהעובד זכאי בגינה לקצבת נכות (זמנית או לצמיתות), או למענק נכה, או לקצבת תלויים, לאלמנה וליתומים.

בשני המקרים האלה אי אפשר עוד להגדיל או להקטין את גובה ההכנסה שלפיה שולמו מקדמות דמי ביטוח המהוות גם בסיס לגמלה. המוסד ימשיך לחשב את הגמלה לפי ההכנסה שעליה חויב העובד כעצמאי לשלם מקדמות לפני הפגיעה. הכנסה זו נחשבת "הכנסה לפי שומה סופית", והיא לא תשונה בשנה החסומה.

ד. מה דינן של הכנסות שיש לעצמאי שאינן ממשלח יד ואינן מעבודה שכירה
אם אתה עצמאי ויש לך בנוסף להכנסה מעסק ומעבודה שכירה גם הכנסות אחרות (למשל מהשכרת דירה, ריבית על נכסים וכיו"ב) ולא דיווחת על כך למחלקת הביטוח והגבייה במוסד, יש לסור בהקדם לסניף המוסד הקרוב למקום המגורים ולדווח לפקיד הגבייה על הכנסות אלו. הכנסות אלו יכולות להשפיע על המעמד ועל גובה דמי הביטוח שיש לשלם.

ה. מהי תקרת ההכנסות שעליהן יש לשלם דמי ביטוח ודמי בריאות
תקרת ההכנסות הזאת קרויה במוסד "מקסימום הכנסה" והיא שווה לחמש פעמים השכר הממוצע במשק. (השכר הממוצע במשק נכון לאוקטובר 6964.- 2001 ש"ח לחודש) מקסימום הכנסה חודשית 34,820 ש"ח ולרבעון 104,460 ש"ח (3 פעמים מקסימום ההכנסה).

ו. מהי ההכנסה המינימלית שעליה יש לשלם דמי ביטוח ודמי ביטוח בריאות
הכנסה זו קרויה במוסד "מינימום הכנסה והיא שווה ל-%25 (רבע) מהשכר הממוצע במשק.

ז. האם עצמאים בעלי הכנסה נמוכה מאוד (אך מעל ל"מינימום ההכנסה") חייבים לשלם את מלוא דמי הביטוח?
לא. על ההכנסה הראשונה של העצמאי, שאינה עולה על חצי מהשכר הממוצע, משלם העצמאי "שיעור מופחת" של דמי ביטוח.

3. תשלום דמי ביטוח
א. מי חייב בתשלום דמי הביטוח עבור עובד עצמאי
העובד העצמאי עצמו חייב בתשלום דמי הביטוח שלו. התשלום נעשה באמצעות פנקס לתשלום מקדמות הנשלח לכתובתו של העובד העצמאי אחת לשנה או לרבעון.

ב. מתי יש לשלם את דמי הביטוח
עובד עצמאי חייב לשלם מקדמת דמי ביטוח עד ל-15 בחודש (מדי חודש בחודשו) עבור טוח עבור חודש מרץ.החודש הקודם. למשל: עד 15 באפריל יש לשלם את מקדמת דמי הב את מקדמת דמי הביטוח ניתן לשלם בכל אחד מסניפי הבנקים, בכלל זה בנק הדואר.

ג. האם כל המבוטחים העצמאים משלמים דמי ביטוח בשיעור אחיד
לא. השיעור אינו אחיד והוא מושפע מגילו של המבוטח העצמאי וכן מגובה הכנסותיו.

1. עובד עצמאי שגילו 18 עד 65 שנים: ישלם דמי ביטוח בשיעור %8.82 (שיעור מופחת על הכנסה שהיתה לו עד מחצית השכר הממוצע במשק ( -.6964 ש"ח בחודש נכון לאוקטובר 2001).
2. תשלום דמי ביטוח בשיעור %14.2 (שיעור רגיל) על כל הכנסה שמעל למחצית השכר הממוצע ועד לתקרה שנקבעה.
3. תשלום דמי ביטוח בשיעור %9.55 מחלק ההכנסה שבין 4 פעמים השכר הממוצע ועד 5 פעמים השכר הממוצע.

שיעורים אלה כבר כוללים מס מקביל ודמי ביטוח בריאות.

2. עובד עצמאי שגילו מעל 65 (נשים מעל גיל 60)
* כשלא מקבלים קצבת זקנה:
א. ישולמו דמי ביטוח בשיעור %7.82 (שיעור מופחת) על הכנסה שעד למחצית השכר הממוצע ( 6964 ש"ח באוקטובר 2001) .
ב. ישולמו דמי ביטוח בשיעור %12.67 (שיעור רגיל) על כל הכנסה שמעל למחצית
השכר הממוצע. שיעורים אלה כבר כוללים מס מקביל ודמי ביטוח בריאות.

* כאשר כבר מקבלים קצבת זקנה:
א. ישולמו דמי ביטוח בשיעור %0.33 (שיעור מופחת) על הכנסה שעד מחצית השכר הממוצע .
ב. ישולמו דמי ביטוח בשיעור %0.53 (שיעור רגיל) על כל הכנסה שמעל למחצית השכר הממוצע.

שיעורים אלה כבר כוללים את התשלום לביטוח לאומי בלבד. דמי ביטוח בריאות מקוזזים מקצבת הזקנה.

ד. איך ישולמו דמי הביטוח של עצמאי שיש לו גם הכנסה מעבודה שכירה אם לעובד העצמאי יש (מלבד הכנסה מעסק או ממשלח יד) גם הכנסה מעבודה שכירה, דמי הביטוח שלו ישולמו כך:
1. על הכנסה מעבודה כשכיר חייב המעביד לנכות ולשלם דמי ביטוח עבורו.
2. על הכנסה מעיסוק או ממשלח יד עליו לשלם את דמי הביטוח בעצמו.
אם שולמו, עקב הפיצול, סכום גבוה מהמקסימום לתשלום דמי ביטוח, יש לפנות לסניף המוסד לצורך תיאום תשלומים וקבלת ההחזר.

ה. איך משלמים את דמי הביטוח בני זוג עצמאים העובדים בעסק משותף במקרה כזה (למשל בעל ואשה בחנות מכולת), על כל אחד מבני הזוג להיות רשום במוסד לביטוח לאומי ולשלם את דמי הביטוח בעד עצמו.
כבני זוג עצמאים יוכלו להצהיר על חלקו של כל אחד מהם בהכנסותיהם מהעסק ולשלם את דמי הביטוח בעד עצמו.
כבני זוג עצמאים ניתן להצהיר על חלקו של כל אחד מבני הזוג בהכנסות ולשלם את דמי הביטוח כל אחד לפי חלקו, בתנאי שחלקו של כל אחד מהם יהיה בין שליש לשני שלישים מן ההכנסה הכוללת. דמי הביטוח של כל מבוטח שולמו לפי ההצהרה שיצהירו על חלוקת ההכנסה ביניהם.
דוגמאות לחלוקה אפשרית של ההכנסות בין בני הזוג הן: למשל:
1. הכנסת האשה - %60 מההכנסה הכללית , הכנסת הבעל - %40 מההכנסה הכללית
2. הכנסת האשה - %35 מההכנסה הכללית, הכנסת הבעל - %65 מההכנסה הכללית
3. הכנסת האשה - %50 מההכנסה הכללית ,הכנסת הבעל - %50 מההכנסה הכללית

אם בני הזוג לא יצהירו על חלוקת ההכנסה יחלק המוסד את ההכנסה כך:
שני שלישים (%67) מההכנסה לבעל, שליש (%33) מההכנסה לאשה.

ו. איך ישלמו את דמי הביטוח בני זוג העובדים במשק חקלאי
בני זוג העובדים בעסק חקלאי משותף רשאים להצהיר על חלוקת ההכנסות מהעסק ולשלם ח על-פי חלקו בהכנסה, כאמור לעיל.כל אחד את דמי הביטוח

ז. מי פטור מתשלום דמי ביטוח
פטורים מתשלום דמי ביטוח לענפי הביטוח השונים, אך חייבים בתשלום לענף נפגעי עבודה בלבד מי שנמנים עם אחד מאלה:
* עובד עצמאי שטרם מלאו לו 18 שנה
* מי שאינו תושב ישראל והוא עובד עצמאי בישראל
* עובד עצמאי שהוא נכה עבודה בעל דרגת נכות יציבה של %100 ומקבל קצבה לפי חוק ביטוח נפגעי עבודה.
* עובד עצמאי שהוא נכה בעל דרגת נכות יציבה של %75 לפחות ומקבל קצבה לפי חוק ביטוח נכות
* עובד עצמאי שהוא נכה בעל דרגת נכות כללית זמנית של %75, שנה לפחות

ח. מה יקרה אם פיגר העצמאי בתשלום דמי הביטוח
אזהרה:
פיגור בתשלום דמי הביטוח במועד יגרור הצמדה וקנסות. פיגור בתשלום דמי הביטוח יגרום גם להקטנת הגמלה המגיעה או לשלילתה, ועלול להביא אפילו לעיקול רכוש והכנסות באמצעות ההוצאה לפועל. לכן חשוב להקפיד על תשלום דמי הביטוח במועדם. מעובדת עצמאית שפיגרה בתשלומי דמי הביטוח תישלל גם גמלת הלידה.

3. שונות

א. הענקה מטעמי צדק
אם עובד הוא עובד עצמאי ונשללה ממנו הגמלה רק מפני שלא מילא את חובת הרישום במוסד, או מפני שפיגר בתשלום דמי הביטוח, רשאי העובד לפנות למוסד בבקשה לבדיקת זכאות להענקה מטעמי צדק.

ב. מה חייב לעשות עובד עצמאי שחדל להיות עצמאי וסגר את עסקו
אם חדל העצמאי להיות עובד עצמאי וסגר את העסק, עליו לפנות למחלקת ביטוח וגבייה סניף הקרוב של המוסד ולהודיע על סגירת העסק. ההודעה יכולה להימסר במכתב או ל-ידי שימוש בטופס (שינוי סוג) ועליו לכלול בה גם את תאריך השינוי. הדעה יש לצרף אישורים המוכיחים את השינוי (כגון סגירת תיק במס הכנסה או במע:"מ, חוזה על מכירת העסק, תום חוזה שכירות של העסק וכו'). המוסד לביטוח לאומי יפסיק את סיווג העובד כעובד עצמאי ובהתחשב בנתונים החדשים שעליהם הצהיר, יקבע מעמדו וביצוע תיקון בחשבונו בהתאם.

ג. מה לעשות כשהמשק החקלאי הפסיק להיות פעיל
מי שעבד במשק חקלאי שפעילותו נפסקה, עליו להמציא אישור על כך (חתום על-ידי מרכז המשק) למחלקת הגביה שבסניף המוסד הקרוב למקום המגורים. על פי האישור יסווג המוסד מחדש את מעמדו.

ד. חוק ביטוח בריאות ממלכתי
מ-1 בינואר 1995 פועל חוק ביטוח בריאות ממלכתי. לפי חוק זה, כל תושב ישראל חייב להיות רשום בקופת חולים כלשהי שבה בחר וחייב לשלם דמי ביטוח בריאות. את דמי ביטוח הבריאות כעובד עצמאי גובה המוסד לביטוח לאומי באותה דרך שבה הוא גובה דמי הביטוח הלאומי של העצמאי. לת עליו.המוסד לא יזכיר לעובד העצמאי תשלום חדש זה והחובה לשלמו במועד מו
שיעור דמי הביטוח יהיה כדלקמן:
1. על הכנסה שהיא עד מחצית השכר הממוצע (6964 ש"ח נכון לאוקטובר 2001) יש לשלם כעצמאי דמי ביטוח בריאות בשיעור %3.1
2. על הכנסה שמעל למחצית השכר הממוצע ועד לתקרה , יש לשלם דמי ביטוח בשיעור%4.8. ממנה ומעלה חייבים לשלם דמי ביטוח בריאות, היא סכום השווה לרבעההכנסה המינימלית,  מהשכר הממוצע במשק

עובד עצמאי שהקפיד למלא את חובותיו כאמור לעיל, ייחשב כמבוטח בכל ענפי הביטוח, והוא רשאי לתבוע מהמוסד כל גמלה, למעט דמי אבטלה וזכויות בגין פשיטת רגל.

bullet בחזרה לדף הבית