ביטוח לאומי - ביטוח זקנה
 
כללי
ביטוח זקנה נועד להבטיח לתושבי ישראל הכנסה חודשית קבועה לעת זקנה. לקצבת זקנה על-פי חוק הביטוח הלאומי זכאים מבוטחים, תושבי ישראל שהגיעו לגיל קצבת זקנה, ובלבד שהשלימו תקופת אכשרה ושולמו בעדם דמי ביטוח כחוק.
ארבעה תנאים קובעים את זכאותך לקצבת זקנה על-פי החוק, ואלה הם:
  1. מי זכאי?
    אתה מבוטח בביטוח זקנה. אם אתה תושב ישראל, בן 60 ומעלה (ובתנאי שעלו לארץ לפני גיל 60, מי שהיו בני 60 ומעלה ביום שנעשו תושבי ישראל בפעם הראשונה, אינם מבוטחים ביטוח זקנה ואינם זכאים לקצבת זקנה. בתנאים מיוחדים תשולם להם גמלה מיוחדת (זקנה) על חשבון משרד האוצר). שהגיע לגיל קצבת זקנה: 70 ומעלה (בלי מבחן הכנסות), או 65 עד 70 שנים, אם הכנסתו מעבודה אינה עולה על 3,969 שח לחודש ליחיד או על 5,293 שח לחודש לזוג (נכון לינואר 2003) .
  2. מי זכאית? תושבת ישראל שלא מלאו לה 60 שנים ביום שלתה ארצה, שהגיעה לגיל קצבת זקנה: 65 שנים ומעלה (בלי מבחן הכנסות) או 60 עד 65 שנים לפי מבחן הכנסות (ראה לעיל), והיא אחת מאלה:
    - אשה לא נשואה
    - רווקה, גרושה או אלמנה (חוץ מאלמנה המקבלת קצבת שאירים או קצבת תלויים ואינה עובדת מחוץ למשק ביתה).
    - אשה נשואה שעובדת מחוץ למשק ביתה (עובדת שכירה או עובדת עצמאית).
    - אשה נשואה שבן זוגה אינו מבוטח בביטוח זקנה ושאירים (מפאת גילו או מפני שאינו תושב ישראל) תהיה זכאית לקצבת זקנה החל מגיל 60 (הגיל המותנה) גם אם היא אינה עובדת שכירה ואינה עובדת עצמאית.
    - עגונה - אשה נשואה שזה שנתיים נעלמו עקבות בן-זוגה, או זה שנתיים הוא נמצא בחוץ-לארץ שלא בהסכמתה ואינו נושא במזונותיה תהיה זכאית לקצבת זקנה כנל, גם אם אינה עובדת שכירה ואינה עובדת עצמאית.

    עקרת בית, אשה נשואה שאינה עובדת מוץ למשק ביתה, ובן זוגה מבוטח, זכאית לקצבת זקנה בגיל 65 אם היא עומדת בתנאים אלה:
    1. היא תושבת ישראל 5 שנים לפחות בסמוך לפני גיל 65.
    2. נולדה לאחר 31 בדצמבר 1930.

    הכנסות שאינן נכללות בחישוב הכנסה מירבית:
    - הכנסה שלא מעבודה (כגון הכנסה מנכסים או מריבית על השקעות) עד כפליים השיעורים האמורים למעלה (לפי מספר התלויים).
    - הכנסה מקצבה המשולמת על-פי חוק ישראלי או דיני חוץ, או על-פי הסכם קיבוצי או חוזה עבודה שנעשו בישראל או בחוץ-לארץ (כגון פנסיה ממקום העבודה או פנסיה מגרמניה).
    - ריבית והפרשי הצמדה על מלוות או על פקדונות לפי תכניות חיסכון, ובלבד שהם פטורים ממס הכנסה.

    קצבת זקנה יחסית
    אם הכנסתך מעבודה עולה מעט מעל ההכנסה המירבית, תשולם לך קצבת זקנה יחסית - הקצבה המלאה, שהיתה מגיעה לך, פחות סכום הכנסתך העולה על הכנסת המקסימום- ובלבד שסכום הקצבה היחסית המגיעה לך הוא %10 לפחות מסכום הקצבה הבסיסית ליחיד. על קצבת זקנה יחסית מותר לך לוותר. פרק הזמן שאינך מקבל אותה יובא בחשבון הזמן המזכה אותך בתוספת ותק (ביטוח) ובתוספת דחיית קצבה.

    מקבל/ת קצבת זקנה (מלאה או יחסית), שים לב! ( עליך להודיע למוסד לביטוח לאומי על כל שינוי בהכנסתך או בהכנסת בת/בן -זוגך. את ההודעה יש למסורבכתב בתוך 30 יום מיום השינוי. אם עקב גידול בהכנסתך (או בהכנסת בת/בן-זוגך) חדלת מלהיות זכאי/ת לקצבה, יופסק תשלום הקצבה.
  3. תנאי הזכאות,(**) - גיל קצבת זקנה כאמור לעיל. - השלמת תקופת אכשרה - 60 חודשי ביטוח בתוך 10 השנים האחרונות שקדמו לגיל המזכה אותך בקצבת זקנה. או 144 חודשי ביטוח; או לא פחות מ-60 חודשי ביטוח, ובלבד שמספר החודשים שהיית מבוטח/ת אינו פחות ממספר החודשים שלא היית מבוטח/ת. פטורה מתקופת אכשרה גרושה, אלמנה, עגונה, אשה לא נשואה שעלתה ארצה בת 55 ומעלה, אשה נשואה שבן זוגה אינו מבוטח, עקרת בית וכן אשה שקיבלה קצבת נכות 12 חודשים לפני גיל 60. ** אם לא השלמת תקופת אכשרה ואתה תושב ישראל תוכל לקבל, בתנאים מסויימים גמלה מיוחדת.
  4. שולמו בעדך דמי ביטוח כחוק (פרט לעקרת בית שאינה חייבת בתשלום דמי ביטוח).



מבוטח שכיר
תשלום דמי הביטוח בעדו מוטל על מעבידו, ואין קצבת הזקנה שלו נפגעת בשל חוב שחייב מעבידו למוסד לביטוח לאומי (המבוטח השכיר אינו אחראי לתשלום דמי הביטוח אלא בזמן שאינו מקבל שכר, כגון בזמן חופשה בלא תשלום הנמשכת יותר מחודשיים).

מבוטח עצמאי
אחראי לתשלום דמי הביטוח בעצמו. אם הוא ממשיך לעבוד ומקבל קצבת זקנה - עליו לשלם דמי ביטוח רק לענף נפגעי עבודה.

מבוטח/ת לא שכיר/ה ולא עצמאי/ת
עליו לשלם דמי ביטוח בעצמו, עד למועד זכאותו לקצבת זקנה.

אם אתה/את חייב/ת דמי ביטוח למוסד לביטוח לאומי,
המוסד לא ישלם לך את קצבת הזקנה ישלם לך קצבת זקנה מופחתת (הכל לפי סכום החוב וזמן הפיגור בתשלום) עד היום שתפרע/י את חובך (לא ישולמו סכומי הקצבה בעד הזמן שקדם לסילוק החוב).

שים לב! כל זמן שאינך מקבל קצבת זקנה אתה חייב בתשלום דמי ביטוח, גם אם אינך עובד.

שיעורי הקצבה
שיעורי קצבת הזקנה החודשית קבועים בחוק באחוזים מן השכר הממוצע שעל פי חוק הביטוח הלאומי, והם משתנים מעת לעת לפי השינויים בשכר הממוצע. השיעורים מחושבים בהתאם למספר התלויים במקבל הקצבה.

ואלה התלויים שקיימת זכאות לתוספת בעדם:

-בן/בת-זוגך ובלבד שאינם מקבלים קצבת זקנה משלהם, ובעד כל אחד משני הילדים הראשונים של מקבל/ת הקצבה. לעקרת בית לא משתלמת תוספת בעד תלויים.

א. בת-זוג - אשת מקבל הקצבה העונה על התנאים האלה: נשואה לו שנה אחת לפחות או ילדה לו ילד או היא בת 45 ומעלה או יש עמה ילד שלו , או מלאו לה 65 שנים והיא עומדת במבחן הכנסות.

ב. בן זוג ובלבד שאינו מקבל קצבת זקנה משלו, והוא עונה על על התנאים האלה:
1. הוא בעלה (לרבות הידוע בציבור שגר עמך) שנה אחת לפחות.
2. מלאו לו 70 שנה או מלאו לו 50, והוא עמד במבחן הכנסות.

ג. ילדו של מקבל הקצבה (לרבות ילד חורג, ילד מאומץ, או נכד שכל פרנסתו עליו, שלא מלאו לו 18 או לא מלאו לו 20 שנה, והוא מסיים את לימודיו במוסד חינוך על-יסודי או לא מלאו לו 22 שנים, והוא משרת שירות סדיר בצהל, ובלבד שלא עברו 36 חודשים מיום גיוסו. או לבת בלבד - לא מלאו לה 22 שנים, והיא משרתת שירות לאומי או לא מלאו לו 22 שנים והוא לומד בעתודה ושירותו הסדיר בצהל נדחה עקב לימודיו. או, לא מלאו לו 20 שנים והוא שוחרר במסגרת קדם צבאית (קדץ). או, לא מלאו לו 21 שנים והוא משרת בהתנדבות למטרה ציבורית ושירותו הסדיר בצהל נדחה עקב שירותו בהתנדבות.


סכומי הקצבה בינואר 2004 בשקלים חדשים

ליחיד - 1,069
לזוג - 1,604
לזוג עם ילד אחד - 1,938
לזוג עם שני ילדים - 2,272
ליחיד עם ילד אחד- 1,403
ליחיד עם שני ילדים- 1,737


1. תוספת ותק (ביטוח)
התוספת הזאת תשולם לך, אם היית מבוטח/ת יותר מ-10 שנים לפני היום שנעשית זכאי/ת לקצבת זקנה בפעם הראשונה. שיעור התוספת -% 2 מן הקצבה בעד כל שנת ביטוח תמימה שלמעלה מ-10 שנות הביטוח הראשונות . בסה"כ לא תעלה התוספת על % 50 מן הקצבה. עקרת בית אינה זכאית לתוספת ותק.

2. תוספת דחיית קצבה
התוספת הזאת תשולם לך, אם עקב הכנסה מעבודה בין הגילאים 65-70 לגבר ו- 65-60 לאשה שמקבל הקצבה לא היה זכאי לקצבה עקב הכנסה מעבודה. שיעור התוספת - % 5 מן הקצבה (לרבות תוספת הוותק) בעד כל שנה, בין הגילים האמורים.

3. תוספת השלמת הכנסה
תוספת השלמת הכנסה לקצבת הזקנה תשולם לך,על-פי חוק הבטחת הכנסה, כדי להבטיח לך הכנסה מינימלית.

ואלה התנאים הקובעים את זכאותך לתוספת השלמת הכנסה:

  1. סכום קצבת הזקנה המגיעה לך (או סכ ום קצבאות הזקנה המגיעות לכם, בני הזוג), לרבות תוספת ותק ותוספת דחיית קצבה, אינו עולה על השיעורים האמורים לעיל.
  2. אתה/את נמצא/ת בישראל (אם אתה/את נמצא/ת בחוץ-לארץ יותר מחודש ימים, אינך זכאי/ת לתוספת השלמת הכנסה בזמן היעדרותך מהארץ).
  3. אינך חבר/ת קיבוץ או מושב שיתופי, ואינך הורה עובד של חבר/ת קיבוץ או מושב שיתופי.
  4. אין לך ואין לבת/בן-זוגך כל הכנסה מלבד קצבאות הביטוח הלאומי; או יש לך ו/או לבת/בן-זוגך הכנסה נוספת מפנסיה או מעבודה, אך סכומה (ברוטו לחודש) אינו עולה (או עולה רק מעט) על %13 מן השכר הממוצע - ליחיד/ה; או על % 17 מן השכר הממוצע - לזוג. או יש לך ו/או לבת/בן-זוגך חיסכון בקופת-גמל, הון או רכוש, וסהכ ההכנסה מן המקורות האלה (כגון הכנסה מריבית או משכר דירה) ומקצבאות הביטוח הלאומי אינו עולה על שיעורי ההכנסה המינימלית המובטחת, (גם רכוש שאין ממנו הכנסה יובא בחשבון, חוץ מדירת מגורים).
  5. אין לך ולבן זוגך רכב



מינואר 1999 - פיקדון כספי בסכום שאינו עולה על 4 פעמים השכר הממוצע ליחיד ו-6 פעמים השכר הממוצע לזוג לא משפיע על הזכות להשלמת הכנסה.

סכומי ההכנסה המזכה בתוספת השלמת הכנסה וסכומי קצבת הזקנה + תוספת השלמת הכנסה משתנים לפי השינויים בשכר הממוצע ולפי השינויים במדד יוקר המחיה.
הסכומים מתפרסמים מזמן לזמן בעלון השלמת הכנסה למקבלי קצבת זקנה, שאפשר לקבלו בכל סניפי המוסד לביטוח לאומי.

סכומי קצבת הזקנה עם השלמת הכנסה ביולי 2004 (בש"ח):
ליחיד - 1,863
לזוג - 2,795
לזוג עם ילד אחד - 3,540
לזוג עם שני ילדים - 4,284
ליחיד עם ילד אחד - 2,996
ליחיד עם שני ילדים - 3,741

bullet בחזרה לדף הבית