שיקולים מנחים אחידים בהטלת כופר בעבירות מס
 

מנהל רשות המסים בישראל, איתן רוב, אימץ המלצות ועדה מקצועית שגיבשה שורת שיקולים מנחים להטלת כופר כסף בעבירות מס. רוב הדגיש כי לראשונה יבחנו מקרים בהם נשקלת הטלת כופר תחת קריטריונים אחידים תוך שקיפות מרבית לציבור ולמיצגים.

בוועדה, בראשות עו"ד משה מזרחי היועץ המשפטי של רשות המסים ,חברים נציגי המחלקות המשפטיות וראשי מחלקות החקירות במס הכנסה ומע"מ וכן נציג פרקליטות המדינה. הועדה המליצה על שורה של שיקולים המצדיקים הטלת כופר ורשימת שיקולי נגד. חברי הועדה הבהירו כי הרשימות נועדו לסייע בגיבוש שיקול הדעת המנהלי אך אינן רשימות סגורות ואין בהן כדי להצביע על עדיפות שיקול זה על משנהו.

בין השיקולים בעד הטלת כופר כסף:

קולת העבירה - ההיקף הכספי של העבירה קטן יחסית, מידת האשם של העבריין, פסיקת בית משפט במקרים דומים; מידת מעורבות ויוזמתו של העבריין בביצוע העבירה; מצב אישי של העבריין ומצבם של בני משפחה התלויים בו; העניין הציבורי בהבאת העבריין לדין- העומס על מערכת המשפט ומשקל ההרתעה; הסרת המחדל בדרך של תשלום המס וכד'; במקרים חריגם יילקחו בחשבון גם היות העבריין נכה צה"ל, תרומתו לציבור ומידת שיתוף הפעולה מצד העבריין בזמן החקירה.

בין השיקולים נגד הטלת כופר כסף:

היות העבריין עבריין מועד, חומרת העבירה- היקף כספי גדול במיוחד, משך ביצועה; עבירה על ידי מייצג (רו"ח, עוד, יועץ מס) במסגרת תפקידו כמייצג; גורם ההרתעה בענפים בהם העבירות מסויימות הפכו ל"מכת מדינה"; עבירות בתחום שיש בו חובת אמון או נאמנות; כשבנוסף לעבירת המס נעברו עבירות לפי חוק העונשין; הוצע לעבריין בעבר לשלם כופר כסף והוא סירב.

המסמך במלואו הופץ לכל מנהלי יחידות ההנהלה והשטח של רשות המסים בישראל, ארגוני רואי החשבון, עורכי הדין ויועצי המס .
 

bullet בחזרה לדף הבית