מה מגיע לנוער העובד (בעיקר בקיץ)?
 

  ►הקודם

חופשת הקיץ בפתח, ורבבות בני נוער כבר מתכוננים לעונת העבודה השנתית שלהם. על זכויות הנוער העובד, שעות העבודה המותרות, המסים וגם המנוחה – בסקירה הבאה 

הקיץ המתקרב מביא עמו את החופש הגדול. יש נערים ונערות שמעדיפים לבלות את חופשת הקיץ ברביצה על חוף הים; אחרים מעדיפים או נאלצים להתגייס לשורות כוח העבודה. עבור הנערים העובדים בקיץ ומעסיקיהם, מצאנו לנכון לסכם מבעוד מועד את מכלול התנאים להעסקת נערים ונערות. 

ההסדר החקיקתי שמסדיר את נושא העסקת נוער הינו חוק עבודת נוער, התשי"ג 1953 (להלן: "החוק"). לפי החוק, ניתן להעסיק נוער החל מגיל 14, כאשר עד גיל 15 מוגבלת ההעסקה לחופשות לימודים בלבד. מותר להעסיק נער עד 8 שעות ביום, כאשר מדובר בשבוע עבודה בן 6 ימים. כאשר מדובר בשבוע עבודה בן 5 ימים, ניתן להעסיק נער עד 9 שעות ביום. כמו כן, בימי שישי וערב חג, ניתן להעסיק נער עד 7 שעות ביום. בכל מקרה, סך כל שעות העבודה השבועיות המותרות לנער עומדים על 40 שעות, כאשר אסורה ההעסקה בשעות נוספות.
  

החוק מחייב את המעביד לתת לנער העובד הפסקות במהלך עבודתו, כאשר מדובר ביום עבודה שעולה על 6 שעות. ההפסקה תעמוד על 45 דקות לפחות, כאשר מחצית השעה, לפחות, מתוך סך ההפסקות - צריכה להיות רצופה. בימי שישי וערבי חג יש לתת לעובד הפסקה שלא תפחת מחצי שעה.
 

החוק מטיל איסור על העסקת נערים בשעות הלילה, כאשר "לילה", לעניין זה, מוגדר בתחום השעות 20:00 עד 08:00 לנער עד גיל 16, ו- 22:00 עד 06:00 לנער מגיל 16. החוק מסמיך את שר העבודה להוציא היתרים לעבודת לילה לסוגי עבודות מסוימים לגבי נערים, ואכן הוצאו היתרים כאלה, דוגמת עבודה באריזת מצות וקמח מצות, עבודה במגן דוד אדום ועבודה בבתי אריזה לפרי הדר (רשימה חלקית). מובן, כי יש לפעול בהתאם לתנאים הקבועים בהיתרים השונים. 

החוק מטיל איסור על העבדת נוער ביום המנוחה השבועי, שהינו פרק זמן של 36 שעות רצופות לפחות בין שבוע עבודה אחד למשנהו, ויכלול לגבי נער יהודי את יום השבת ולגבי נער לא יהודי את יום השבת או את יום ראשון או את יום שישי הכל לפי המקובל.

ב- 9 בפברואר 2003 ניתן פסק דין בבית הדין הארצי לעבודה על פיו הוטל קנס של 30,000 ש"ח על חברת "אלוניאל"
מפעילת רשת מסעדות "מקדונלדס" וקנס של 50,000 ש"ח לעומרי פדן, מנכ"ל החברה, על כך שהעסיקו נערים בערב שבת. ניתן לראות בפסיקה זו משום העברת מסר למעבידים, כי בית הדין רואה בחומרה כל עבירה על חוק עבודת נוער, וגם בעתיד הוא ימצה את הדין עם מעבידים, שיעברו על הוראות החוק.

 

חוק שכר מינימום ותקנות שכר מינימום (נוער עובד וחניכים), התשמ"ח 1987 קבעו תעריף שכר מינימום לנוער עובד, אשר נגזר משכר המינימום במשק ומהווה אחוז מסוים ממנו, בהתאם לגיל הנער. נער עובד עד גיל 16 זכאי לתעריף שכר מינימלי של 70% משכר המינימום במשק (13.49 ש"ח לשעה נכון להיום). נער עובד עד גיל 17 זכאי לתעריף שכר מינימלי של 75% משכר המינימום במשק (14.46 ש"ח לשעה נכון להיום). נער עובד עד גיל 18 זכאי לתעריף שכר מינימלי של 83% משכר המינימום במשק (16 ש"ח לשעה נכון להיום). 

הכנסתו של הנער העובד חייבת במס הכנסה רגיל, כאשר נער עובד בגילאים 16 עד 18 זכאי לנקודת זיכוי בנוסף לנקודות הזיכוי הרגילות; כלומר, יש לזכות נער עובד בגילאים הנ"ל ב-  3.25 נקודות זיכוי , ונערה עובדת בגילאים הנ"ל יש לזכות ב- 3.75 נקודות זיכוי.

 

נער עובד פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי ומס בריאות, אולם המעסיק חייב בתשלום דמי ביטוח בשיעור מופחת של 0.66% משכרו של הנער העובד ("חלק המעביד").

 

נער שמבקש לעבוד חייב להיבדק אצל רופא משפחה, ולהביא אישור רפואי המתיר העסקתו. ללא אישור כזה, לא ניתן להעסיק את הנער. כמו כן, על הנער להצטייד ב"פנקס עבודה" מטעם שירות התעסוקה,  אשר צריך להיות ברשות המעביד כל עובד הנער מועסק אצלו. בקשה לקבלת פנקס עבודה כזה יכולה להיות מטעם המעביד.  

  ►הקודם